10 000 KM NAPŘÍČ PĚTI STÁTY JIŽNÍ AFRIKY 

 

10 000 KM NAPŘÍČ PĚTI STÁTY JIŽNÍ AFRIKY   
(JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie) - Marek Kovář

Společně zaletíme na "černý kontinent" do pěti zemí jižní Afriky Jihoafrické republiky, Namibie, Botswany, Zimbabwe a Zambie. Zvu vás na procházku po pouštích, solných pláních a savanách, kde divoká zvířata ještě nemají strach z lidí a chovají se naprosto přirozeně. Nebude chybět Velká pětka (sloni, nosorožci, lvi, buvoli a leopardi) a samozřejmě i další africká zvířata (žirafy, hroši, pakoni, zebry, paviáni, damani a spousty dalších). 

Navštívíme Damary stále mluvící svými mlaskavým jazykem, tradiční vesnici kmene Himba a projedeme se na kmeni mokoro deltou řeky Okawango. Nebudou chybět pohledy ze zimbabwské i zambijské strany na "kouř, který hřmí", neboli Viktoriiny vodopády. Cesta však nebyla bez drobných škrábanců, takže výměna 4 pneumatik za 3 dny, koupě 4 úplně nových, oprava utržené duální baterky, ruční brzdy a nefunkčních světel, ulomený klíč od zámku, prodřený přívodní kabel do palubní desky a mnoho dalších eskapád během měsíčního putování divočinou.

 

 

Marek Kovář

Marek je absolventem Fakulty strojní ČVUT a Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, člen Honors Academia, ředitel matematické soutěže Pangea a licencovaným průvodcem, takže s ním můžete vyrazit i nějakou dobrodružnou cestu. Největším koníčkem je pro něj cestování, možná hraničící doslova s vášní. Rád o cestování vypráví, píše, promítá fotografie. Kromě severní Ameriky několik poslední let strávil mnoho času po Asii a  i po vysněné Africe. 

Jsem doktorandem na ČVUT a absolventem VŠE v Praze, člen Honors Academia, Mensy ČR, TNK, Energy Academy a Alumni scientiae Bohemicae, ředitel české divize matematické soutěže Pangea a člen kdo ví čeho ještě. Ale nejdůležitější je, že cestování je pro mě největším koníčkem, možná hraničící doslova s vášní. Rád o cestování vyprávím, píši, promítám fotografie… Na těchto stránkách se vždy v průběhu nějaké delší a zajímavější cesty budou objevovat nejen mnohé zážitky, ale také postřehy a zajímavosti. Rád poznávám nové lidi, kultury a místa, což nabízí mnoho zajímavých zážitků a emocí. Pokud to půjde, budu doplňovat texty fotografiemi. Nejsem ale žádný reportér, tak omluvte případné prohřešky ve stylu (vše vzniká v průběhu cest na mobilním telefonu za poněkud polních podmínek).
Mimoevropské destinace postupně poznávám od svých 15 let, kdy jsem začal jezdit do více a více „divočejších“ lokalit s batohem na zádech. Kromě severní a jižní Ameriky, několik posledních let trávím mnoho času v Asii a v poslední době i ve vysněné Africe. Vše pod heslem: „Co nejvíce vidět, za co nejméně peněz!“.