Banát

200 LET ČECHŮ V BANÁTU - Ivo Fík Dokoupil  

Téměř přesně před dvěma sty lety vyšlo z Vídně prvních 52 rodin českých kolonistů na dlouhou dvouměsíční pouť do dalekého rumunského  Banátu, aby na hranici Rakouska našli nový domov a založili české osady, které existují dodnes. Během deseti generací museli Češi mnohokrát prokázat nezdolnou odvahu, vytrvalost a sebezapření. Podařilo se jim vybudovat malebné české vesnice uprostřed cizího prostředí a zúrodnit divokou krajinu.


Přednáška vás provede nejen významnými historickými událostmi krajanských dějin, ale také všemi dodnes existujícími českými vesnicemi. Dozvíte se, jak se od sebe vesnice liší a jaké jsou perspektivy jejich další existence v moderním světě.

 

IVO FÍK DOKOUPIL

Fotograf a novinář na volné noze Ivo Dokoupil se narodil v roce 1966. Věnuje se zemím bývalého SSSR, Rumunsku, Mongolsku a Číně. V roce 1996 vedl filmovou výpravu jedoucí vlakem do Hongkongu, v roce 1998 putoval jako novinář přes Kazachstán do čínského Sinťiangu, kde vznikla pro agenturu Epicentrum reportáž o ujgurském odboji. V roce 1999 procestoval bývalou sovětskou střední Asii.

 Od roku 2000 se věnuje dokumentování života krajanů v rumunském Banátu. V posledních době se také angažuje pro humanitární organizaci Člověk v tísni na pomoc válkou zmítané Ukrajině. Je ženatý, má tři děti a žije v Radimi u Krnova. Mezi přáteli a obyvateli Banátu je známý pod přezdívkou Fík.

 Vytvořil internetové stránky o krajanech v Rumunsku www.banat.cz.