Uzbekistán a kazachstán

UZBEKISTÁN A KAZACHSTÁN - Oázy na Hedvábné stezce
Ivo Fík Dokoupil
 


Střední Asie – území ležící na pokraji okolních říší, tajemný prostor, kde odpradávna končí všechny známé cesty. Tudy proudilo hedvábí do římských paláců a zlato na čínský dvůr, tudy se šířily náboženské myšlenky a duchovní poznání, tady si Západ a Východ po staletí podávaly ruce aniž by měli možnost se přímo poznat.

 Uzbekistán je perlou na náhrdelníku středoasijských republik, na jeho území se nacházejí nejvýznamnější památky, tady bývala centra mocných a slavných říší. Projedeme napříč Uzbekistánem asi 3000 km různými dopravními prostředky a spatříme zbytky Tamerlánovy říše i paláce emírů kam karavany přinášely poklady nespočetným konkubínám. Uvidíme ulice, po kterých kráčel šprýmař Nasredin, Ulugbegovu astronomickou observatoř, nebetyčné štíty Ťan Šanu i vyprahlé písky Kyzyl Kumu se saxaulovými háji a spočineme ve stínu tržišť s koberci, látkami a kořením. Čekají na nás jurty kočovníků, osm druhů šašlyků zapijeme zeleným čajem a na závěr si pochutnáme na orientálním cukroví. Užijeme si prastaré pohostinnosti oáz na Hedvábné cestě, pohostinnosti země, kde se taxikáři předbíhají v tom, kdo vás odveze a krásné uzbecké dívky oděné do šatů pestrých barev vám v čajcháně přinášejí pilav s rajčatovým salátem. 

Země za posledních 25 let prodělala téměř zázračnou proměnu ze zničené pohraniční sovětské republiky v oázu pohostinnosti a štědrosti. Podobně i Kazachstán, země kočovných kmenů, země stepí, pouští a nebetyčného pohoří Ťan Šan nás uchvátí svou divokou krásou

 

Ivo Fík Dokoupil

Fotograf a novinář na volné noze Ivo Dokoupil se narodil v roce 1966. Věnuje se zemím bývalého SSSR, Rumunsku, Mongolsku a Číně. V roce 1996 vedl filmovou výpravu jedoucí vlakem do Hongkongu, v roce 1998 putoval jako novinář přes Kazachstán do čínského Sinťiangu, kde vznikla pro agenturu Epicentrum reportáž o ujgurském odboji. V roce 1999 procestoval bývalou sovětskou střední Asii. Od roku 2000 se věnuje dokumentování života krajanů v rumunském Banátu.

 V posledních době se také angažuje pro humanitární organizaci Člověk v tísni na pomoc válkou zmítané Ukrajině. Je ženatý, má tři děti a žije v Radimi u Krnova. Mezi přáteli a obyvateli Banátu je známý pod přezdívkou Fík. Vytvořil internetové stránky o krajanech v Rumunsku www.banat.cz.